Aká je zdravá miera aizácie vo Vašom podniku

Čím som starší, tým vidím veci z iného kontextu. Jedným zo zaujímavých tém je pohľad nato, ako aizácia vplýva na procesy v organizácii a kedy je ten moment, že príliš horlivé nasadzovanie je skôr kontraproduktívne ako uvoľnujúce.

"Podniky rastú aj procesne"

Pamätáte si čas, kedy Vám stačil excel, alebo zakričať cez okno velína, aby ste zregulovali alebo preplánovali výrobu. Ako sa Vám darí, postupne rozširujete výrobný program, naberáte ľudí, stroje a iné zdroje, tak súčasne bujnie aj počet procesov, ktoré musíte pokrývať. Najskôr nekontrolovaný a produktívny rast, potom obdobie vydávania smerníc, aby sa chaos aspoň trocha ukľudnil, neskôr fáza simplifikácie a odznova. 

Nedá sa tomu vyhnúť, každý podnik sa nachádza v niektorej fáze. Dôležité ale je poznať, kde sa práve nachádzame, aby bolo možné prijať správnu stratégiu. 

Evolúcia podniku sa nedá preskočiť. Všetky pokusy prejsť z excelu na plne robotizovaný výrobný proces neboli ideálne. Je to dané tým, že ako rastiete Vy, tak rastie aj Váš ľudský kapitál, vzdelávate sa interne, takisto sa vzdelávajú aj Vaši zamestnanci. Prechádzate metódami pokus-omyl, ktorý Vás najlepšie naučí. 

Taže ešte raz, skúsme si naliať čistého vína a povedať si, kde práve procesne sme a namiesto kozmickej technológie správne definovať ďalší krok.

"Netlačte na pílu"

Každý nový proces prináša prirodzenú vlnu odporu. Je to dané v nás, že uprednostňujeme veci, ktoré sú familiar, teda známe. Nové veci nás stresujú. Najlepšie to vedia povedať ľudia pri nasadení ERP systému. To je naozaj niekoľko mesačné utrpenie, kým sa odpor prelomí a ľudia uvidia aj ten prínos na druhom brehu.

Existuje nato jediné riešenie a to je procesy inovovať postupne. Tzv. Familiar, but at least Suprising. Teda ako keď varíte žabu. Pracovníkom dáte nový dotykový panel, ktorý vyzerá ako ten pôvodný, akurát postupne pridávate do UX nové funkčnosti a tlačítka. Tak sa vyhnete tomu, že Vám niekoľko ľudí dá z fleku výpoveď.

"Nová doba je ergonomická"

Nikto nechce používať nástroj, ktorý nemá rád. Ak ten nástroj je nepohodlný,  tak si vybuduje k nemu antipatiu a postupne sa mu vyhýba. Nakoniec sa stane to, že nástroj sa prestane používať a stane sa neužitočným. Toto platí všeobecne a je to skrytým zabijakom procesov vo firmách. V závese ide burn-out, nespokojnosť, zníženie produktivity. 

Navrhujte procesy, ktoré majú ľudia radi a nástroje, ktoré radi ľudia používajú. To je krédo smart-manufacturingu. 

"Zdravá aizácia má v prvom rade pomáhať" 

Zavádzať aizáciu len preto, že to robia všetci nie je správny postoj. Vašim cieľom by malo byť, aby aizované procesy zlepšovali pracovné prostredie, aby slepšovali ergonómiu výrobného procesu. Hlavným cieľom by nemalo byť len aom jednoducho navyšovať produktivitu. Ono sa to obráti proti Vám. Vašim cieľom by malo byť to, ako Vašim ľuďom zlepšiť pracovné podmienky.   

 

Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že prílišná a rýchla aizácia nie je zdravá. Zasiahnutí sú Vaši ľudia, oni musia tieto zmeny a stres absorbovať a prijať ich za svoje, zlepšiť svoje skilly v tomto novom prostredí. A to chce čas. Keď si to sadne, tak až potom je priestor na ďalší krok.

 

HORE