Vytlačiť

Ergonómia nie je len o dizajne, je to cesta k úspechu Vašej firmy

Na slovensku je ergonómia vnímaná legislatívne aj subjektívne trocha inak ako na západe. Väčšinou sa jedná o spôsob návrhu zariadenia a stroja tak, aby bol ľahko užívaný, alebo ako má človek sedieť v kancelárii, aby ho nebolel chrbát. Samozrejme, že toto tiež môže byť aspekt ergonomiky, ale skutočnosť, hlavne vo výrobných firmách je oveľa rozsiahlejšia.

Ergonómia je aplikovaná veda, vynechám poučky, ale v princípe pracuje s prispôsobením prostredia a nástroja pre pracovníka tak, aby boli eliminované zdravotné dopady, aby bol dosiahnutý komfort práce, vyššia produktivita a menšia nekvalita.

Je to najjednoduchší spôsob ako optimalizovať výrobu. Nepotrebujete nasadzovať nové systémy, stačí sa len pozrieť ergonomicky na stávajúce a výsledky sú enormné. Častokrát môžem povedať, že zo širšieho aspektu ergonomicky riadená prevádzka je ďaleko efektívnejšia (šetrí sa veľa nákladov, menej prestojov, lepší kolektív) ako tá, kde sa na toto neprihliada.

Ergonómii sa venujem dlhé roky, napísal som aj vedeckú prácu na túto tému, pretože táto téma je nielen podľa mňa témou budúcnosti. Pokiaľ začnete vnímať jej dôležitosť a začnete postupne absobrovať princípy ergonomiky, aj maličké nepodstatné krôčiky, tak to môže byť práve ten drobný rozdiel, ktorý rozhodne o úspešnosti a neúspešnosti Vášho snaženia v podnikaní. 

Germany invests to prolong employees' working lives | Financial Times

Aplikovaná ergonómia totiž:

 

Kde všade vnímam, že ergonómia zasahuje do výroby: