Vytlačiť

Datamining vo výrobe. Dolujte užitočné rozhodnutia z Vašich dát

Dataminig a celkovo hrabkanie sa v Big Data databázach zažíva svoj hype hlavne na úrovni analýzy obchodných dát. Nie nadarmo marketingové kolosy ako Alphabet a Facebook sa tým živia. Vo firemnom prostredí zasa pokročilá biznis analytika v cloude ako je Power BI, alebo analýza správania Vašich zákazníkov pokročilými metódami dolovania dát pomocou stanovených kritérií. Tieto informácie Vám ukazujú trendy, umožnia Vám sa kvalifikovane rozhodnúť.

Nastal čas praktického dataminingu vo výrobe

S tým, že pomaly zberáte dáta zo strojov, Vaši pracovníci majú RFID čipy, všetky shop floorové aplikácie máte prepojené vyvstáva otázka, či viete tieto nazberané dáta aj nejak inak zmysluplne využiť. Spätná analýza získaných dát Vám vie poskytnúť naozaj cenné informácie. Jediný problém je, že sa s tou obrovskou kopou údajov zle pracuje (tu excel naozaj nestačí), vyžaduje to istú znalosť štatistických metód a aj kreativity pri hladaní kritérií vyhodnotenia.

Aby som nevykecával len všeobecné frázy, pozrime sa, kde vo výrobnej praxi sa so základnými formami dataminingu stretávame a kde to presiaka a naberá na dôležitosti:

  

Metódy dataminingu vo výrobe

Spomeniem zopár, ktoré používam. Nie som guru na deep datamining, skôr hladám praktické a udržateľné riešenia pre našich zákazníkov:

ako to vyzeralo pred rokmi :-) : 

 

Ako to vyzerá dnes: