Je dobré mať výrobný systém v cloude?

Možno budete prekvapení, ale nie som zástancom ultimátneho riešenia, kde všetky systémy sú v cloude. Skôr preferujem hybridný cloud, teda že to čo patrí na virtuálnu infraštruktúru tam má byť a to čo patrí na lokál tam má ostať.

Nejde len o duševné vlastníctvo, cloudy sú dnes dostatočne bezpečné a dokážete vytvoriť tak zabezpečené riešenie, že z pohľadu udržania záplat a bezpečnosti pred vonkajšou kompromitáciou je natom lepšie ako lokálny server.


Ale čo keď Vám padne internetová linka? Provideri platforiem ako je Microsoft AZURE garantujú vysokú dostupnosť, ale nie vždy máte práve Vy v poslednej míle úplne ideálnu konektivitu. To sa nedá vždy natiahnuť kábel priamo na chrbtovú sieť. (aj keď aj také riešenie máme u jedného zákazníka a pingy sú 2ms všade).

Vo výrobe platí, že každá milisekunda je dôležitá, preto cloud cloud odporúčam hlavne pre vrstvy reportingu a bežnej práce užívateľov v systéme, ale rýchle procesy ako je napr. zber dát, tlače štítkov a workflow musí ostať in-house. Už vidím ako pracovník povie, že štítok sa tlačí pomaly, ťažko mu vysvetlíte, že trvá 50ms po prvý azure server a spolu to dá aj pol sekundy kým tlačiareň príjme request. Zdá sa Vám to rýchlo, ale pracovník, ktorý je vo vysokom tempe takéto "lagy" neakceptuje.

Viaceré spoločnosti na trhu smart manufacturingu a MES tento problém elegantne riešia tzv. nenáročným "prvkom na mieste činu" (Gemba element). Nikto už v 2022 nechce inštalovať drahé a servisovanianutné serveri. Rozumnejšie je umiestniť custom drobné, relatívne lacné(v porovnaní so serverom), bez údržbové, aby ste ani nemuseli volať ITčkárovi, že ste niečo nacvakli do siete.

Videl som názov "Black box", "Connect Box", honosnejšie "Endpoint Data Processing Provider", alebo "Industrial VPN router with Datalogger" (napr. od Secomea, HMS, Teltonika) a ďalšie varianty. V jednoduchosti to nazývam "Magic box", alebo "krabička".

Jedná sa v podstate o jednoduchý počítač, alebo PLC, ktoré zálohuje nevyhnutné údaje pre prípad výpadku spojenia na cloud a posiela údaje do cloudu ako klient.

Myšlienkou je, že zariadenie umiestnené v lokálnej sieti obhospodári vnútornú komunikáciu so strojmi a ďalšími zariadeniami, vykoná lokálnu zálohu, obslúži rýchle procesy a následne dáta odprezentuje do cloudu pre ďalšie spracovanie.

Toto je celkom dobrý koncept. Alternatívou, ktorú radi používame je "softvérová krabička", alebo MES Agent. V podstate sa nainštaluje na akýkoľvek dostupný lokálny server, počítač. Ušetrí sa tak cena za obstaranie fyzickej "krabičky".

a už sa dostávame naspäť k hybridnému cloudu. :)

Cloud je super (výhody cloudu sú nesporné pre všetkých), ale práve na zber údajov strojov, riadenie tlačí, workflow alebo prenos kamerových záznamov je to nevhodný koncept a no go.

Preto ideálnym riešením je kombinácia lokálnej a cloudovej infraštruktúry(napr. v AZURE), kde medzi nimi je vytvorený IPSec, alebo iný tunel.
V lokálnej sieti máte všetky zariadenia pre užívateľov: čítačky, tlačiarne, dotykové panely, konektori na stroje a ostatné podnikové systémy atď. a v cloude máte centrálnu MES databázu (DBaaS) s vysokou dostupnosťou (tenkí klienti (PaaS) , integrácie na mikroslužby, API, PowerBI, AI a ďalšie vymoženosti cloduových platforiem)

 

 

HORE